Lukiolla toimii yläkoulun ja lukion yhteinen opinto-ohjaaja. Jokaisella vuosiluokalla on oma ryhmänohjaajansa, joka seuraa oman ryhmänsä opintojen etenemistä. Lisäksi opiskelijan opintojen etenemistä oman aineen osalta ohjaavat jokaisen aineen aineenopettajat.
Työnjako
- perehdyttää lukioon tulevat uudet opiskelijat opiskelun käytänteisiin.
- ohjaa opiskelijoiden opintosuunnitelmien tekoa, keskustelee opiskelijoiden kanssa kurssimuutoksista ja niiden
- yhteydestä jatko-opintoihin
- ohjaa opiskelijoita lukion työskentelytavoissa
- ohjaa opiskelijoita ura- ja ammatinvalinnassa
- tarkistaa opiskelijoiden ilmoittautumiset yo-kirjoituksiin ja niiden yhteyden jatko-opintoihin
- tarkistaa opiskelijoiden päättötodistuksen hyväksytty-merkinnät suhteessa jatko-opintoihin
- auttaa ja tukee opiskelijaa ongelmatilanteissa sekä ohjaa tarvittaessa ammattiauttajalle; keskustelut ovat luottamuksellisia
- pitää matalaa kynnystä lukiosta valmistuneiden jatko-opintojen ohjaukseen
- opiskelijan lähiohjaaja
- tukee ryhmäyttämistä ja ryhmähengen muodostumista yhteistyössä opinto-ohjaajan ja tuutoriopiskelijoiden kanssa
- seuraa opiskelijoiden opiskelun etenemistä
- seuraa opiskelijoiden poissaoloja, käyttäytymisen muutoksia ja opiskeluvaikeuksia.
- tiedottaa tarvittaessa huoltajalle alaikäisen opiskelijan ongelmista: keskeytyneet kurssit, runsaat poissaolot, vähäinen kurssikertymä
- ohjaa opiskelijoita lukion työskentelytavoissa ja lukion käytänteissä
- käy lukion ensimmäisen vuoden aikana henkilökohtaisen keskustelun opiskelijoiden kanssa tai selvittää muulla tavalla opiskelijan tilanteen
- seuraa opiskelijan menestystä omassa aineessaan ja ilmoittaa vaikeuksista joko ryhmänohjaajalle tai opinto-ohjaajalle
ohjaa opiskelijoita lukion työskentelytavoissa, aineen opiskelussa ja oppimista-voissa - ilmoittaa kurssien keskeytykset ryhmänohjaajalle ja opinto-ohjaajalle
- tiedottaa opiskelijan runsaat poissaolot ryhmänohjaajalle
- valmentaa aineensa ylioppilaskirjoituksiin
- Laura Matikainen, 044 720 2088
- on mukana koulun arjessa
- kouluyhteisötyön tavoitteena on turvallinen kouluyhteisö, jossa nuoret oppivat, viihtyvät ja tulevat toimeen keskenään
- nuorisotyön menetelmien avulla edistetään ryhmässä toimimisen valmiuksia ja lisätään vastuullista vuorovaikutusta nuorten välillä
- hoitaa opintososiaalisiin asioihin liittyviä tehtäviä (koulukuljetukset, Kelan hakupaperit)
- ottaa vastaan ilmoittautumiset mm. uusintakuulusteluihin
- muu asiakirjahallinta
Tukiopetus
Opiskelijaa kehotetaan tarkkailemaan omaa oppimistaan. Opiskelijan on hyvä tulla tietoiseksi omista oppimisstrategioistaan ja -tyylistään. Tukiopetusta voi saada, mikäli opiskelija on ilman omaa syytään jäänyt jälkeen opinnoissa tai tarvitsee tukea. Tukiopetusta ei ole mahdollista saada luvattomien poissaolojen vuoksi.
Opiskeluhuollon palvelut
Pappilanmäen koululla toimii lukion ja perusopetuksen yhteinen opiskeluhuoltoryhmä, joka vastaa opiskelijoiden tarvitsemista tukipalveluista.
Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori Pirjo Ala-Hemmilä, kuraattori Tuija Lamberg, terveydenhoitaja Laura Kandén, erityisopettajat ja opinto-ohjaaja Asta Järvinen.
Mikäli opiskelija tarvitsee tukea opintoihinsa tai omaan elämäänsä liittyvien huolien ja ongelmien kanssa, voi hän ottaa yhteyttä suoraan kehen tahansa opiskeluhuollon toimijaan.
Kouluterveydenhoitaja Laura Kandén on tavoitettavissa koululla torstaisin, puh nro 044 780 2202, sähköposti laura.kanden@paijatha.fi.
Terveyskeskuksen ajanvarauspuhelin on (03) 8802 930
Terveystarkastukset: Terveydenhoitaja varaa jokaiselle lukion opiskelijalle ajan terveystarkastukseen 2-3 kertaa lukio-opiskelujen aikana. Opiskelijalle tehdään ensimmäisenä tai toisena opiskeluvuotena laaja-alainen terveystarkastus, mikä sisältää sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastuksen. Opiskelija voi tulla terveydenhoitajan vastaanotolle erilaisissa terveyteen liittyvissä tai mieltä askarruttavissa pulmissa. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.
Nuorison terveystodistus: Mikäli tarvitset nuorison terveystodistuksen esimerkiksi ajokortin suorittamista varten, varaa aika ensin terveydenhoitajalta. Vasta tämän jälkeen varataan aika lääkärin tarkastukseen. Lopullisen todistuksen saat mukaasi lääkärintarkastuksen jälkeen vastaanottokäynnillä. Todistus on maksuton.
Sairastumistapauksessa voit käydä myös sairaanhoitajan ajanvarauksellisella vastaanotolla terveyskeskuksessa. Varaa aika poliklinikan ajanvarauksen kautta (03) 8802 930. Sairauslomatodistuksia kirjoitetaan ainoastaan henkilökohtaisen käynnin perusteella.
Koulupsykologin tutkimuspalveluista Padasjoen lukiossa vastaa Virpi Seppälä, virpi.seppala@terveystalo.com tai 050 473 0241.
Keskusteluapua nuorten ongelmiin (esim. mielialaongelmat, ahdistuneisuus, jännittäminen, keskittymisvaikeudet, syömishäiriöt, univaikeudet, pelot tai päihteiden väärinkäyttö) tarjoaa nuorten tiimi Nuotti, johon opiskelija voi varata ajan ilman lääkärinkäyntiä tai lähetettä. Ajan Nuottiin voi varata puhelimitse ma-pe klo 12-13 numerosta 044 780 2427.
Opiskelija itse tai huoltajat voivat olla yhteydessä tai sopia tapaamisesta koulukuraattorin kanssa koulunkäyntiin ja kotiasioihin, nuoruuteen, ystävyys- ja seurustelusuhteisiin tai mihin tahansa muihin asioihin liittyvissä ongelmissa.
Koulukuraattorina toimii Tuija Lamberg, 044 778 0415, tuija.lamberg@paijatha.fi
Kaikkien erikoisruokavaliota tarvitsevien on tuotava lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus ruokapalveluvastaavalle. Lukuvuoden alkaessa sovitaan ruokavalion toteuttamisesta ja siihen sitoutumisesta. Erikoisruokavaliota noudattavien tulee ilmoittaa poissaolostaan keittiölle. Pappilanmäen ja lukion keittiön ruokapalveluvastaava Kirsti Aarto, 044 720 2008 tai kirsti.aarto[at]padasjoki.fi